Teknoloji

5G Hindistan’da Hizmete Sunuldu!

Yeni Delh'de 6. Hindistan Mobil Kongresi'nde konuşan Başbakan Narendra Modi, 5G teknolojini devreye aldıklarını söyledi

30 Eylül’de düzenlenen 6. Hindistan Mobil Kongresi’nde duyurulan 5G hizmeti, Hindistan’ın (ilk etapta) 13 şehrinde hizmet vermeye başlayacak. İlerleyen yıllarda da diğer şehir ve kasabalarda da kullanıma geçileceği duyuruldu. Hindistan’da faaliyet yürüten (Airtel, Vodafone Idea, Jio ve Qualcomm gibi) mobil operatör şirketlerinin altyapılı tarafından sunulacak hizmetin açılışını yaptı. Başbakan Modi, ‘Ülkemizde yeni döneme doğru bir adım… Sonsuz fırsatların başlangıcı…Bu olay tarihe kazınacak‘ açıklamasında bulundu.

Testleri başarıyla tamamlanan ve kullanıma açılan 5G teknolojisinin diğer ülkelerde ne zaman kullanılmaya ve Türkiye’ye ne zaman geleceği merak edile dursun, Hindistan bu yeni ve hızlı teknolojiye geçtiği bile. 5G teknolojisinin önümüzdeki 12-13 yıl içerisinde sadece Hindistan ekonomisineo olan katkısının 450 milyar dolara ulaşması beklendiği ifade edildi.

5G Teknolojisi Nedir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bu bağlamda akıllara 5G teknolojisi nedir ve nerelerde kullanılır sorusu geliyor. Bizde merak edilen bu soru için yaptığımız araştırmaya dair topladığımız bilgileri paylaşalım şimdide.

5. nesil mobil telekominikasyon hizmeti olan 5G, kablosuz telefon hizmeti olarak 4,5G’den (4,5G’nin maksimum 300 Mbps/sn hızına kıyasla) 10 kat daha hızlı internet ve veri işleme anlamına geliyor. Peki 5G nerelerde kullanılır? Burada elbette, kullandığınız cihaza bağlı olarak değişebilen indirme ve karşıya yükleme hızlarındaki değişiklik farklı olacaktır. Bu bağlamda, 5G 1-10 Gbps/sn (kablosuz) arasında değişen veri işleme hızı, yeni teknolojinin ne kadar fark oluşturacağını gösteriyor. 4,5G ve5G arasındaki hız farkını Wi-Fi ağları (kablolu ağlar) üzerinden değerlendirdiğimizde de; 4,5G’nin 1 Gpbs, 5G’nin ise 20 Gbps maksimum hızlarına çıkabileceği öngörülüyor.

Wi-Fi ağlarının kablosuz ağlara kıyasla daha hızlı olduğunu biliyoruz. Yeni 5G taknolojisine geçildiğinde; Wi-Fi ve 5G hızları arasında bir yarış da başlamış olacak. 5G teknolojisine geçiş için ciddi bir altyapının yapılması gerçeği inkar edilemez bir gerçek ve Dünya devletleri ve operatör şirketleri hazırlıklarına son hızla devam ediyorlar.

5G nerelerde kullanılacak sorusuna gelince de; haliyle mobil veWi-Fi ağlarda, sürücüsü olmayan araçlarda, sanal gerçeklik gözlüklerinde, yüksek çözünürlüklü güvenlik kameralarında, fizik ve rehabilitasyon cihazlarında gibi çok yüksek işlem ve hız gerektiren cihazlarda kullanılacak.

5G İle Virüs Yayılır Mı?

Biyoloji uzmanları, 5G ile virüs yayılırmı sorusuna, gülerek ‘imkansız’ değerlendirmesini yaptıklarını hatırlatalım. yapılan testlerde de böyle bir bulguya rastlanmadığı söylenmiş.

 

Ahmet

Kendi işinin patronu. Uzun soluklu bir proje kapsamında Kanala Haber Gönder sitesini kurdu. Doğru ve saygılı habercilik anlayışını benimseyen kanalahaber.com'a siz de haber gönderebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu