Yolda Giderken Havayı Temizleyen Araç Geliştirildi
Hollandalı üniversite öğrenciler, seyir halindeyken havayı temizleyen bir araç geliştirmeyi başardı

Otomobil markaların neredeyse tamamı karbon salınımını azaltmak için çok yoğun çalışmalar yapıyor. Büyük markaların yaptığı devasa bütçeli çalışmalardan çok daha mütevazi bir bütçeyle çalışma yapan Hollandalı üniversite öğrencileri, karbon negatif araç geliştirmeyi başardı.
Araçların kullandığı yakıtlar bakımından, günümüzde karbon nötr bir araç üretmek neredeyse hayal. Elektrikli araçlarda dahi karbon salınımını tamamen sıfırlamak henüz mümkün olmamıştır. Hollandalı bir grup üniversite öğrencisi, karbon nötr hayallerinin dahi ötesine geçerek, karbon negatif araç üretmeyi başardı.
Araca ZEM adı verildi. ZEM (Zero Emission Mobility), sıfır emisyon hareketlilik anlamına geliyor. Hollanda’da bulunan Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nde eğitim göre 35 kişilik bir öğrenci grubu, bu aracı geliştirmeyi başardı.
Aracın ön bölümde yer alan ızgara kısmının arkasındaki iki karbon yakalama cihazı, yolculuk sırasında aracın havayı temizlemesini sağlıyor.
33 Bin Kilometrede 20 Kg’dan Fazla Karbon Yakaladı
Günümüzün en önemli sorunlarından olan karbon salınımının azaltılması için geliştirilen bu araç, çok yüksek seviyede karbonu yakalama kapasitesine sahip. 33 bin km’lik bir yolculukta, 20 kg’dan daha fazla karbon yakalıyor ve temizliyor.
Bu aracın ne kadar etkili sonuçlar verdiğini anlamak için yetişkin bir ağacın, yılda ne kadar karbon temizlediğine bakılması yeterli olacaktır. Yetişkin bir ağaç yılda 220 kg kadar karbon temizliyor.
Geliştirilen aracın, karbon ayak izini sıfırlaması ve hatta eksiye çevirebileceği iddia ediliyor. Araçtaki filtrenin modüler olarak geliştirilmesini mümkün olduğu ve her araçta bu şekilde kullanılabileceği belirtiliyor.
Yapılan bu buluş, belki de karbon ayak izinin tarihe karışmasını sağlayacak.