Gündem

KPSS P1, P2, P3 Puanları Nasıl Hesaplanır?

KPSS puanlarını hesaplama formülleri ve P1, P2, P3 puan türlerinden hangi kurumlar alım yapıyor sorularının cevapları

İptal eilen KPSS 2022 sınavının ardından yeni sınav dün yapıldı. Sınava giren adaylar; KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınavlarında ter döktüler. Potansiyel öğretmen adayları, KPSS puan hesaplama nasıl yapılır sorularına odaklanmış durumda. Sabırsızlanan adaylar, sınav sonuçlarının açıklanacağı Ekim ayını beklemeden alabilecekleri puanları tahmini olarak hesaplamanın yöntemlerini arıyor. Bu konumuzda da hem puan hesaplama hemde hemde soru kitapçığı yayınlanmış mı konularında ayrıntılı bilgilere yer verdik.

KPSS Puanı (P1, P2,P3) hesaplama Formülleri ve alım yapan kurumlar

Her bir testten en aaz 1 net puan çıkartabilen adayların o test alanında puanı hesaplanacak. Genel kültür; Coğrafya, Tarih ve Vatandaşlık derlerinden oluşur. Genel Yetenek ise; Matematik ve Türkçe testlerinden.

KPSS P1 puanı hesaplama formülü ve P1 ile alım yapan kurumlar

KPSS P1 puanı için hem genel yetenek hemde genel kültür puanları formüle girmekte. KPSS P1 ile atanacaklar; Bakanlık mühendislik, uzman ve denetçi yardımcılıkları, SPK bilişim personel alımlarında kullanılır. Gelen yetenek %70, genel kültür ise %30 etkili. Formül ise;

  • Genel yetenek neti x 0,7 = A olsun
  • Genel kültür neti x 0,3 = B olsun
  • Bu durumda KPSS P1 puanınız = A + B + 40 şeklinde olacaktır. Örnek verecek olursak; GY netiniz 40 ve GK netiniz de 30 diyelim.
    • Bu durumda, (40×0,7) + (30×0,3) + 40 = 77 puan alacaksınız demektir.

KPSS P2 puanı hesaplama formülü ve P2 ile alım yapan kurumlar

Sadeve lisans mezunları için hesaplanan bu puan türünde; GK %40, GY %60 etki etmektedir. KPSS B grubu atamalarında kullanılır. CSGB AB uzman yardımcısı, Diyanet işleri ve kalkınma bankası uzman yardımcılıkları.

KPSS P3 puanı hesaplama formülü ve P3 ile alım yapan kurumlar

Genel yetenek %50 ve Genel Kültür %50 olarak sınav puanına eşit etki ettikleri alan türüdür. Bu alan türünde, KPSS A grubu atamaları bu alandan yapılır. milli İstihbarat personelleri, SPK Bilişim, SPK uzman mühendis, devlet bankaları mifettiş yar., Adliye (katip, Mübaşir, İnfaz), EGM komiser yar., Gümrük (muhafaza, muayene, müsteşarlığı, taşra, Tüketici hakem, ticaret il müdürlükleri), DHM genel müdürlükleri alımları, posta ve telgraf genel müdürlükleri, DSİ, OGM, GSB, Eti maden, çocuk esirgeme kur., petrol işleri g.m., MKE, TSK (sözleşmeli subay, uzman çav. ve astsubay), SHGM, UAB, GOC, TKGM, Üniversite personel alımları bu puantüründen alım yapmaktadır.

KPSS’de Yaş Sınırı Var Mı?

KPSS A, KPSS B ve KPSS Öğretmen kadroları için yaş sınırlarını açıklamadan önce hangi gruba hangi alanlar dahil ona bakalım. Daha net bilgi için yetkili organları arayıp bu bilgileri teyit etmenizi öneririz.

  • KPSS A Kadrosu: Kamu kurumları ve kurulluşlarına ait olan uzman ve denetmen yardımcılığı ile müfettiş yardımcılığı için geçerli alandır.
  • KPSS B Kadrosu: Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunlarının girdiği sınavla birlikte, düz memurluk, kurumların avukatlığı, teknisyen, veteriner, mimar, mühendis, psikolog, tekniker vb gibi alanlarda iş arayanlar içindir.
  • KPSS öğretmen: Adı üstünde öğretmen adayları için yapılan sınav türüdür.

Bu bilgiler ışığında KPSS kadroları yaş sınırları;

  • KPSS A kadrosu yaş sınırı: 35 olarak belirlenmiş durumda. 35 yaşını doldurup doldurmadığına dikkat edilen yer, iş başvurusu yaptığınız zamanı kapsamaktadır.
  • KPSS B kadrosu yaş sınırı: Bu yaş grubu için yaş sınırı bulunmamaktadır.
  • KPSS Öğretmen kadrosu yaş sınırı: İşe başvuru yaptıklarında 40 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. Öğretmenler için KPSS yaş sınırı 40 yaştır.

 

Ahmet

Kendi işinin patronu. Uzun soluklu bir proje kapsamında Kanala Haber Gönder sitesini kurdu. Doğru ve saygılı habercilik anlayışını benimseyen kanalahaber.com'a siz de haber gönderebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu