Genel

Bak Yeşil Yeşil..

Yeşil binalar çevre dostu, sürdürülebilir yapılar. Yeşil sertifikalar, çevrecilik ve kalite için kısıtlamaları içeriyor. Sürdürülebilirlik ve bilinç artıyor, alternatif enerji önem kazanıyor.

Yeşil gözlüler alınabilir ama bu yazımız sadece sizi ilgilendirmeyecek. “Her yer gri binalar ve betonarme yapılarla dolu, nerede yeşil alanlar..” gibi sesleri duymayanımız yoktur. Artık yeşil yapıp, yeşil oturup, yeşil bakacağız desem yeşil gözlü olmayanlarımız neler düşünür.. ????

Daha çevreci, daha enerjik, daha verimli ve tasarruflu çalışmaların son yıllarda ön plana çıktığını ve bununla ilgi resmi kurum ve kuruluşların, dernek ve vakıfların yaptığı projeleri de hatırlatarak yazıma başlamak ve bunu açmak itiyorum.

Nedir Bu Yeşil Bina?

İlk olarak; nedir bu yeşil bina, diyelim. Tasarımı, yapım-yıkımı, inşaatı, işletmesi, yaşam döngüsü vb. boyunca çevreyle uyumluluğunu arttırmayı ve çevreyle olan olumsuz etkileri minimum düzeye indirmeyi hedefleyen ve bu şekilde çalışan binalardır.

Yerleşime uygun ve çevreyle uyumlu olduğunu ispatlaması ve göstermesi, bilgilendirme ve belgelendirmesi açısından bazı belge ve sertifikalar vardır ki bunlar da sektörde yeşil sertifika olarak bilinirler. 12 Haziran 2022’de Resmi Gazete’de Yeşil Bina Sertifika Yönetmeliği ile sürdürülebilir yaşam, yeşil çevre ve yeşil ekonomi amaçlanmış daha sosyal ve kaliteli bir düzenin farkındalığını oluşturmuştur. İlerleyen dönemlerde ise bu yönetmelik düzenlenmiştir. Bunun yanında 23 Aralık 2017’de Resmi Gazete’de Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği yayımlanmış mevcut ve yeni yapılar için çevreciliğin ve sürdürülebilirliğin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi gösterilmiştir.

Her ne kadar sektör için bazı şartlar gerçekte hoş görünmese de gelecek yaşam, sürdürülebilirlik ve kalite için de bazı çalışmaları, kısıtlamaları ve denetimleri göz ardı etmemek gerekir.

Yaşam kalitesini arttırma, kent tasarımını sadece insan değil çevre odaklı hale getirme, kalkınabilir ve sürdürülebilir olma, çevre ile uyumlu yapılar ve şehirler tasarlama, doğal alanı ön plana alma ve koruma, alternatif enerji, geri dönüşüm gibi çalışmalarınsa artık eskisinden çok daha fazla gündemde olduğu, insanların bu konuda daha hassas, duyarlı davrandıkları, farkındalığın ve bilinçlenmenin oluştuğu ise aşikârdır. Rüzgâr ve güneş enerjisini bina üzerinde kullanarak enerji alternatifi oluşturma ve tasarruf sağlama bu çalışmalardan yalnızca birisidir…

Bu zamana kadar yapılan düzensizliklerin düzeltildiği ve/veya düzeltilmeye çalışıldığı, geleceğe yönelik çalışmaların ise yeşil odaklı olarak projelendirildiğini belirterek toparlamış olalım. Daha fazla biliye ulaşmak isteyenler linklerden faydalanabilirler.
Yeşil kalın.. ????
Teşekkürler..

https://www.csb.gov.tr/

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/06/20220612-1.htm

https://csb.gov.tr/kamuda-bir-yesil-bina-daha-bakanlik-faaliyetleri-987

https://emlakkulisi.com/guncel/yesil-bina-ozellikleri/770145

https://www.wbdg.org/resources/green-building-standards-and-certification-systems

https://dmags.net/yayinlar/yesil-bina/eylul-ekim-2018/10060

https://www.erketasarim.com/yesil-bina-danismanligi/breeam-sertifika-danismanligi/

Ahmet

Kendi işinin patronu. Uzun soluklu bir proje kapsamında Kanala Haber Gönder sitesini kurdu. Doğru ve saygılı habercilik anlayışını benimseyen kanalahaber.com'a siz de haber gönderebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu