"Şair biraz da provokatör olmalıdır."
Nuri Pakdil, bir kış gecesi, evinde, çalışma masanın üzerinde derdest edilmiş bir şiir dosyası ile uğraşırken kapısının zili çalar. Her zaman olduğu gibi kravatlı ve düzgün kıyafetleri içinde, kapıya doğru yönelir, kim olduğunu bilmediği kişiyi karşılamak üzere kapıyı açar. Karşısında Alaeddin Özdenören. Muhabbetle kucaklaşırlar. "Seni Allah yolladı" der Nuri Pakdil, "Ben de şiirlerini bir araya getirmiş düşünüyordum. Gel hele gel. Kitabın çıkacak. Adını bile koydum. Güneş Donanması." Alaeddin Özdenören'in içinden bir sevinç çığlığı yükselir. İçeriye geçerler. Yanında Selda'nın bir plağını da getirmiştir. Gecenin bir yarısına kadar bir yandan konuşurlar, bir yandan da Selda'nın yumuşak ve etkileyici sesinden müzik dinlerler:
Uzun ince bir yoldayım
Gidiyorum gündüz gece
Bilmiyorum ne haldayım
Gidiyorum gündüz gece.
Sabaha kadar konuşurlar. Sabah ezanına yakın bir vakitte "Hadi, gidiyoruz" der Nuri Pakdil "Yenimahalle'ye". "Yanımda bilge bir insan, yürüyoruz" diye anlatır bu anları Alaeddin Özdenören "sokaklarda in cin yok". "Abi neden Güneş Donanması" diye tedbirsiz bir soru yöneltir. "İşte o donanmaya binmek için yürüyoruz ya" diye cevaplar Nuri Pakdil.
Kısa bir süre sonra, 1975 yılının Şubat'ında kitap yayınlanır. İlk şiir kitabıdır bu ve otuz beş yaşındadır. 1957-1975 yılları arasındaki 18 şiirin yer aldığı bu kitabın ilk yazılan şiiri "Habersiz"dir. Maraş'ta lise yıllarında Hamle dergisinde yayınlanmış olan bu şiir geçmişin tek mirasıdır. Lise yıllarda yazdığı diğer hiç bir şiirini kitabına almamıştır.
Bu kitap, onun şiir serüveninin sadece başlangıcını değil, aynı zamanda gövdesini de oluşturur. Okurunu bu kitabıyla fethetmiştir.Yayınlandığı yıllarda, kimi okurun her mısrasının altını çizerek okuduğu, üzerinde notlar aldığı, "mısralara koca bir uygarlık içirilmiş" diye tanımladığı, yeni, yalın, lirik ve derin şiirler barındıran bir kitaptır.
Bu ilk kitap, Alaeddin Özdenören'i talihli şairler katına yükseltmiştir. "Şair biraz da provokatör olmalıdır" diyen Alaeddin Özdenören, bu kitabıyla gerçekten genç kuşakların duygularını coşturmuş, ruhunu kışkırtmıştır. Nuri Pakdil'e göre Güneş Donanması, uygarlığına yabancılaştırılmış kentin uyandırılması, kentin bilincine varılması şiirleridir.