- 01:33Hira Tatlısı En Özel Tatlı Denediniz mi?
- 00:46Pizzanın böylesini denediniz mi?
- 21:29Osmanlı Bandırma Tatlısı
- 01:56Görünce şaşıracaksınız Sizi şaşırtacak tarifler
- 00:48Zeytinyağlı Yaprak Sarması Ustalardan Tarifler
- 01:42Böylesi Görülmedi Ustalardan Gül Tatlısı
- 19:48Yumuşacık Poğaça Denediz mi?
- 23:43Garnitürlü Pilav Tarifi Denediniz mi?
- 22:59Muhteşem Bir Çikolatalı Tart Ne Dersiniz?
- 15:42NATO'dan 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması
- Altın172,140
- BIST107.015
- Dolar4,0658
- Euro4,9307
- Euro/Dolar0.00
- Sterlin5,6607
- İstanbul26 °C
- Ankara23 °C
- İzmir26 °C
- Konya21 °C
- Adana22 °C
- Antalya23 °C
- Diyarbakır21 °C
- Bursa24 °C
- Kayseri19 °C
- Kocaeli20 °C
- Şanlıurfa24 °C
- Gaziantep21 °C
- İçel24 °C

Kurul, "Televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekandaki imama uymaya niyet etmekle mekan birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir." açıklamasında bulundu.
Sanal alemden vatandaşlarından gelen çeşitli konulardaki soruları cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, “İmama uyan biri Fatiha okuyabilir mi?” sorusunu değerlendirdi. Yüksek Kurul kararında, Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fatiha’yı ve ardından okunan ayet veya sureyi imam ile birlikte okumadığı hatırlatıldı.
Kararda, “İmama uyan cemaatten, namazda Kur’an okuma yükümlülüğü tamamen düşer. Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre ise okuma yükümlülüğü tamamen düşmez. İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fatiha ve sureyi okur.
Sesli okunan namazlarda ise, imamın Fatiha’yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fatiha’yı okur. Hanefiler, Araf Suresi'ndeki 'Kur’an okunduğu zaman onu dinleyiniz ve susunuz ki merhamet olunasınız' ayetini ve 'Kim imamın arkasında namaz kılarsa, imamın kıraati onun da kıraatidir', 'İmam, kendisine uyulmak için öne geçirilmiştir', 'İmam okuyunca susun' şeklindeki hadisleri delil kabul etmektedirler. Şafiiler ise ‘Fatiha’yı okumayanın namazı yoktur’ hadisi ve benzerlerinin genel anlamına itibar etmektedirler." denildi.
İmam çorapsız Namaz kıldırabilir ama...
"İmam çorapsız namaz kıldırabilir mi?" şeklindeki suali de cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, "İmamın namazı çorapsız kıldırması namazın sıhhatine engel değildir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) hem çorapla hem de çorapsız olarak namaz kıldırmıştır. Ancak örfte imamın çorapsız namaz kıldırması hoş görülmüyorsa, bundan kaçınmak uygun olur.” dedi.
TV’DEKİ CANLI YAYINDAKİ İMAMA UYUP NAMAZ KILINAMAZ
"Televizyon veya radyodan canlı yayınlanan namazlarda o imama uyarak namaz kılınabilir mi?" sorusunu da değerlendiren Din İşleri Yüksek Kurulu, cemaatle namaz kılınabilmesi için cemaatin imama uyması gerektiğine dikkat çekti. Bunun için imam ile cemaatin aynı mekanda bulunmalarının şart olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Bu sebeple imamın namaz kıldırdığı mekan dışında bulunan bir kimse imama uymaya niyet ederek namazını kılsa bu namaz geçerli olmaz.
İmam ile cemaat arasından geçen bir nehir veya genişçe bir yol da cemaatin imama uymasına engel sayılmıştır. Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekandaki imama uymaya niyet etmekle mekan birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir." ifadeleri yer aldı.
CİHAN



