- 01:33Hira Tatlısı En Özel Tatlı Denediniz mi?
- 00:46Pizzanın böylesini denediniz mi?
- 21:29Osmanlı Bandırma Tatlısı
- 01:56Görünce şaşıracaksınız Sizi şaşırtacak tarifler
- 00:48Zeytinyağlı Yaprak Sarması Ustalardan Tarifler
- 01:42Böylesi Görülmedi Ustalardan Gül Tatlısı
- 19:48Yumuşacık Poğaça Denediz mi?
- 23:43Garnitürlü Pilav Tarifi Denediniz mi?
- 22:59Muhteşem Bir Çikolatalı Tart Ne Dersiniz?
- 15:42NATO'dan 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması
- Altın175,132
- BIST110.932
- Dolar4,0581
- Euro4,9812
- Euro/Dolar0.00
- Sterlin5,6966
- İstanbul19 °C
- Ankara13 °C
- İzmir22 °C
- Konya10 °C
- Adana18 °C
- Antalya21 °C
- Diyarbakır14 °C
- Bursa18 °C
- Kayseri8 °C
- Kocaeli13 °C
- Şanlıurfa16 °C
- Gaziantep14 °C
- İçel20 °C

Ortalama her insanın vücudunda büyük veya küçük benler bulunmaktadır. Bu benler genel anlamda zarar görülsede aralarında bazıları oldukça risk taşıyabilyior. Benlerin taşıdığı risk ise renginden anlaşılabiliyor.
Vücudun çeşitli bölgelerinde farklı renklerde benler kimi zaman zararsız olsa da, kimi zaman riskli olabiliyor. Ben rengine göre risklerine değinen uzmanlar, istenmeyen benlerin küçük bir operasyon sonucunda alınabileceğini ifade etti.
Benler her ne kadar cilde güzellik verse de zaman zaman sağlık riskleri içeriyorlar. Benleri kontrol edip, ‘riskli’, ‘izlenmesi gereken’, ‘derhal alınması gereken’gibi gruplandırmakta yar var. Herkesin öncelikle kendi kendinin doktoru olması gerekiyor.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Cengiz Bıçakçı, hastaların benlerine renk, biçim değişikliği nitelikleri açısından gruplandırmalar yapıldığını ifade etti. Dermatoloji Uzmanı Dr. Cengiz Bıçakçı, bedendeki benler ile ilgili bazı bilgiler aktardı. Hastaların benlerine renk, şekil değişikliği gibi nitelikleri tarafından puan verildiğini belirten Dr. Bıçakçı, benlere gruplandırmalar yapıldığını da ifade etti. Bıçakçı, “Benleri kontrol edip, ‘riskli’, ‘izlenmesi gereken’, ‘derhal alınması gereken’gibi gruplandırmalar yapıyoruz. Hasta bu konuyla alakalı eğitimliyse olumsuz bir gelişme olduğunda vakit geçirmeden doktora başvuruyor” diye konuştu.
Bıçakçı, “Riskli olabilecekler öncelikle kahverengi benlerdir. Fakat bunu çok abartıp panik yapılmamalı. Gereken görülen benleri minik bir operasyonla aldırabilirler” diye konuştu.
KAHVERENGİ BENLER TEHLİKELİ OLABİLİYOR
‘Ben’deyince, halk arasında akla kahverengi benlerin geldiğini anlatan Bıçakçı, derideki renk, kıvam, şekil değişikliği gösteren her lezyonun bir ben olduğunu ifade etti. Deride çok sayıda farklı hücre olduğunu ve bunların her birinin ayrı ayrı benleri olduğunu belirten Dr. Bıçakçı, “Vücudumuzda kan benleri, renk yapan hücre benleri, yağ hücre benleri, ter hücre benleri gibi çok sayıda ben bulunuyor. Sağlığımız tarafından riskli olabilecekler öncelikle kahverengi benlerdir. Ancak bunu çok abartıp panik yapılmamalıdır. Çünkü, anında herkeste bir veya birkaç tane ben vardır. Normalde bu benler kişilere zarar vermeden yaşam boyu bulunurlar. Bir benin kötüleşmesi, bir diğer ifadeyle kansere dönüşmesi tarafından bazı ipuçları vardır. Kişinin adeta kendi kendinin doktoru olarak bu ipuçlarını öğrenmesi gerekiyor. Kliniğimizde, benlerinin kontrolü için gelen hastalarımıza kısa bir eğitim veriyoruz. Benlerinin büyüklüğü, şekli, renk dağılımı, deriden kabarık olup olmayışı ve bunun gibi özelliklerini bir puan sistemiyle değerlendirip, ‘riskli’, ‘izlenmesi gereken’ya da’derhal alınması gereken’bir ben olup olmadığını hem değerlendiriyor; aynı zamanda hastaya öğretiyoruz” şeklinde konuştu.
GEREKLİ GÖRÜLEN BENLER OPERASYONLA ALINIYOR,
Eğitimlerle, benleri olan hastanın ne zaman ve hangi vaziyetlerde geç kalmadan doktora müracaat etmesi gerektiğini amaçladıklarına değinen Dr. Cengiz Bıçakçı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu eğitimi alan hastalar, daha bilinçlenip benlerindeki herhangi bir olumsuz gelişmede vakit geçirmeden doktora başvurabiliyor. Çünkü böyle vaziyetlerde zaman çok mühimdir. Benlerin izlenmesi gerekiyorsa, 6 ay veya senelik periyotlarda izlenebilir. Benin alınması gerekiyorsa, alınıp patoloji analizine gönderilir. ”
Hastaları muayene ederek, gerekirse dermoskop isimli cihazlarla yapılan detaylı incelemede şüpheli benleri tespit ettiklerini kaydeden Dr. Bıçakçı, gerekli gördükleri benlerin küçük bir operasyonla alındığını ifade etti. Bildiğimiz kahverengi benlerle, melanom denilen deri kanseri arasında çok sıkı bir ilişki olmadığını belirten Dr. Bıçakçı, “Ancak, ailesinde melanom olan bireyler normal benleri tarafından sıkıca takip edilmelidir. Halk arasında, ‘Benler alınmaz, alınırsa daha kötü olur’gibi bir inanış vardır. Bu tamamıyla yanlıştır. Gerekirse riskli benlerin alınmasının hiçbir sakıncası yoktur. Melanom dediğimiz kanser, normal bir deri kapsamında gelişebildiği gibi ne kadar riskli olursa olsun, erken tanı ve tedavisi kesin hayat kurtarıcı olmaktadır” diye konuştu.
Ben (Nevüs) Nedir?
Benler; vücudun her yerinde görülebilen, sıklıkla kahverengi, oval ya da yuvarlak, iyi huylu oluşumlardır. Deriye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden köken alır. Bir kişide oluşacak benler muhtemelen önceden genetik olarak belirlenmiştir. Benlerin bir kısmı doğuşta varken, bazıları ise özellikle gençlik döneminde ortaya çıkar. Ama genetik olarak yatkın kişide yaşam boyu yeni benler oluşabilir.
Belirti ve Bulgular
Benler, vücudun herhangi bir yerinde çok değişik görünümlerde ortaya çıkabilirler. Deri renginde veya pembemsi, açık kahverengi, kahverengi hatta bazen mavi-siyah renkte olabilirler. Şekilleri genellikle oval veya yuvarlak, deriden kabarık veya düz, kıllı veya kılsız görünümdedirler.
Benler zamanla değişikliğe uğrayabilir; ergenlik dönemi, gebelik, güneşe maruz kalma ile büyümeleri hızlanır, yenileri çıkabilir. Doğuştan benler de sonradan olanlara benzer görünümde olabilir ama genellikle edinsel benlerden daha büyük ve daha kıllıdırlar.
Kanserleşme Riski
Sıradan benler çok nadiren kanserleşirler. Melanom ya da “Malign Melanom” adı verilen hayatı tehdit eden bir deri kanserinin özellikle bazı ben tiplerine benzerlik göstermesi benler konusundaki en önemli çekincedir. Aslında önemli olan bu ben gibi görûnebilen melanomun erken teşhis edilmesidir. Bu nedenle kişilerin benlerindeki değişikliklerin hangilerini önemseyeceklerine ilişkin kuralı geliştirilmiştir. Aslında halk için geliştirilmiş olan bu kural hekimler tarafından da izlenmektedir.



