- 01:33Hira Tatlısı En Özel Tatlı Denediniz mi?
- 00:46Pizzanın böylesini denediniz mi?
- 21:29Osmanlı Bandırma Tatlısı
- 01:56Görünce şaşıracaksınız Sizi şaşırtacak tarifler
- 00:48Zeytinyağlı Yaprak Sarması Ustalardan Tarifler
- 01:42Böylesi Görülmedi Ustalardan Gül Tatlısı
- 19:48Yumuşacık Poğaça Denediz mi?
- 23:43Garnitürlü Pilav Tarifi Denediniz mi?
- 22:59Muhteşem Bir Çikolatalı Tart Ne Dersiniz?
- 15:42NATO'dan 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması
- Altın175,132
- BIST110.932
- Dolar4,0581
- Euro4,9812
- Euro/Dolar0.00
- Sterlin5,6966
- İstanbul17 °C
- Ankara13 °C
- İzmir19 °C
- Konya12 °C
- Adana23 °C
- Antalya24 °C
- Diyarbakır17 °C
- Bursa17 °C
- Kayseri9 °C
- Kocaeli16 °C
- Şanlıurfa17 °C
- Gaziantep18 °C
- İçel22 °C

“Kanseri daha iyi tanımaya başladık”
“Hastaya damar yoluyla uzun süre ilaç verilerek uygulanan kemoterapi, bulantı, saç dökülmesi gibi yan etkilere yol açıyor. Bu yöntem, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kullanılmaya başlandı. 2000'li yılların başından itibaren tedavide yeni açılımlar elde edildi. Kanserli hücrenin daha iyi tanınmasıyla birlikte, onun zayıf noktaları bulunarak, tümöre hayat veren ve büyümesine yol açan unsurlar birer birer anlaşılmaya başlandı."
“Akıllı ilaçlar kanseri kontrol altında tutuyor”
“Kanser tedavisinde kullanılmak üzere yaklaşık 200'ün üzerinde ilaç üretildi. Erken veya ileri evre kanserde etkili olabilecek bu ilaçların çalışmaları devam ediyor. Her yıl bir ya da iki ilaç da kullanıma giriyor. Bu ilaçlar, hücrenin bir yerinde var olan mekanizmayı yok ediyor ya da durduruyor. Böylece hastalığa yani hedefe yönelik tedavi sağlanıyor. Bunlara, bu tip özelliklerinden ötürü akıllı ilaçlar deniliyor. Bu ilaçlarla tümör ortadan kaldırılmasa bile adeta kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik bir hastalık haline dönüştürülerek, kontrol altında tutulabiliyor.”“Lenfomayı durdurabilen ilaçlar üzerinde çalışılıyor”
“İdeal ilaç, etkisi yüzde yüz ve yan etkisi yüzde sıfır olan, mümkünse ağızdan ve günde bir kez alınan maliyeti de olabildiğince düşük olandır. Şu an, bu hedefe ulaşmaya daha çok var. Ancak, önemli ilerlemeler var. Şu anda, kemoterapi dışında ağızdan alınan ve bazı lenfomaları durdurabilen önemli ilaçlar üzerinde çalışılıyor ve klinik olarak uygulanmaya başlandı."
Bu ilaçlar kemoterapinin yerini alacak
“Özellikle lenfomanın bazı alt türlerinde etkili ve etken maddesi lenalidomid, idelalisib ve ibrutinib şeklindeki ilaçlar, hedefe yönelik tedavi ediyor. Bu akıllı ilaçlar, ağızdan alınıyor ve hastaya büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle ağızdan alınabilen ilaçlar, gelecekte kemoterapinin yerini alacak. En çok kan kanserleri olmak üzere, gelecek on yıl içinde etkisi yüksek, yan etkisi olabildiğince az ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi yapılabilecek."
“Kök hücre naklini de kolaylaştıracak”
“Bu ve benzeri ilaçlarla neredeyse kök hücre naklinin bile hastaneye yatırılmadan yapılabileceği konuşuluyor. Damardan kullanılan ve etki gücü yüksek ilaçlar artık kullanımda. Bunlar her yıl yenilenerek etki gücü artıyor."



