- 01:33Hira Tatlısı En Özel Tatlı Denediniz mi?
- 00:46Pizzanın böylesini denediniz mi?
- 21:29Osmanlı Bandırma Tatlısı
- 01:56Görünce şaşıracaksınız Sizi şaşırtacak tarifler
- 00:48Zeytinyağlı Yaprak Sarması Ustalardan Tarifler
- 01:42Böylesi Görülmedi Ustalardan Gül Tatlısı
- 19:48Yumuşacık Poğaça Denediz mi?
- 23:43Garnitürlü Pilav Tarifi Denediniz mi?
- 22:59Muhteşem Bir Çikolatalı Tart Ne Dersiniz?
- 15:42NATO'dan 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması
- Altın175,230
- BIST110.932
- Dolar4,0581
- Euro4,9812
- Euro/Dolar0.00
- Sterlin5,7077
- İstanbul13 °C
- Ankara10 °C
- İzmir16 °C
- Konya10 °C
- Adana13 °C
- Antalya16 °C
- Diyarbakır10 °C
- Bursa12 °C
- Kayseri7 °C
- Kocaeli8 °C
- Şanlıurfa14 °C
- Gaziantep13 °C
- İçel18 °C

Balıkesir Karesi Halk Eğitim Merkezi'nin proje kapsamında düzenlenen sergide, Türk kültürünün derinliklerinde kalmış el emeği kilimler, sanat tarihinde önemli yer tutan halılar ve dünyada hala üzerinde birçok tartışmanın olduğu Türk işi ilk halı ziyaretçileri büyüledi.
Sergiye Vakıflar Genel Müdürü Aslan Yıldız, CHP’li vekiller Nedret Akova ve Ahmet Gümüş’ün yanı sıra birçok sanatsever katıldı.
“Türk kültürü çok zengin ve çeşitli”
Vakıflar Bölge Müdürü Aslan Yıldız, Kanalahaber’e yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Bu serginin bende özel bir anlamı var. Bu sergideki eserler depolarda kalan Anadolu kültürünü tüm şeffaflığı ile yansıtan eserlerdir. Zaman içerisinde diğer eserleri de bu şekilde işleyip gün ışığına çıkaracağız. Bu eserler Türk kültürünün ne kadar zengin ve çeşitli olduğunu gösteriyor. Burada stajyerlik yapmış olan öğrencimiz bu eserleri bu şekilde işledi. Bunun da hepimiz için ayrı bir önemi var.”
Sergide eser sahibi sanatçı Gülender Güner ise; “ Müzelerde olan en eski eserlerin bu şekilde tekrar gün ışığına çıkarılmış olması bizim için ayrı bir mutluluk. Benim eşim kanser hastası. Onun verdiği mutsuzluk ruhu ile bu tabloları işledim” dedi.
“Tüm eserlerin ayrı hikayesi var”
Tüm eserlerin ayrı bir hikayesi olduğunu belirten sergi organizatörü Yasemin Ergelen şöyle konuştu:
“Örneğin Gördes halısı. Balıkesir’de bu ünlü bir kültürdür. Kızlar evlenmek istediklerini halıya saç bağı bağlayarak annelerine belli ederler. Bu kültür hala da geçerli. Ben tez döneminde araştırma yaparken bizzat şahit oldum. Eğer kıza istemediği birisi görücü olarak gelirse; ‘Halımız bitmedi’ cevabı verilir ve reddedilir. Sevdiği gelirse halı bitmiştir zaten.”
“Dünyanın en eski halısı Türkler’e ait”
Dünyanın bilinen en eski halısının Türkler’e ait olduğunu belirten Yasemin Ergelen, “Bu halı 24 Türk boyuna tanıklık etmiştir. Motiflerinde hayvancılık ve okçulukla ilgili temsiller vardır. Bu da Türk kültürünü yansıtır. Buz kalıpları arasında kalmıştır. Orjinalini bir Rus arkeolog ülkesine götürdü. Dünyada hakkında hala birçok tartışma olmasına rağmen bir Türk halısıdır.” dedi.
Tablolarda eski mitler temsil edilirken en çok dünyanın bilinen en eski Türk işi halı ilgi çekti.
İşte sanat tarihinde tartışmalara neden olan o halı
Altay Dağları eteklerinde, Pazırık kurganda bulunan dünyanın en eski Hun-Türk halısı. Orta Asya Türk halı sanatının üslup ve tekniğini en iyi şekilde yansıtan, Türk kültürünün en değerli örneklerinden biri. Bu halı, bugün hala gerek Anadolu'da gerekse Orta Asya'da yaşayan Türk halıcılığının çıkış noktalarından biridir. Gördes ilme tekniği kullanılarak dokunmuştur.
Halı dokumacılığı temsili.
KANALAHABER.COM
halidetonga@kanalahaber.com



