- 01:33Hira Tatlısı En Özel Tatlı Denediniz mi?
- 00:46Pizzanın böylesini denediniz mi?
- 21:29Osmanlı Bandırma Tatlısı
- 01:56Görünce şaşıracaksınız Sizi şaşırtacak tarifler
- 00:48Zeytinyağlı Yaprak Sarması Ustalardan Tarifler
- 01:42Böylesi Görülmedi Ustalardan Gül Tatlısı
- 19:48Yumuşacık Poğaça Denediz mi?
- 23:43Garnitürlü Pilav Tarifi Denediniz mi?
- 22:59Muhteşem Bir Çikolatalı Tart Ne Dersiniz?
- 15:42NATO'dan 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması
- Altın175,003
- BIST110.932
- Dolar4,0605
- Euro4,9845
- Euro/Dolar0.00
- Sterlin5,7275
- İstanbul14 °C
- Ankara9 °C
- İzmir14 °C
- Konya6 °C
- Adana16 °C
- Antalya15 °C
- Diyarbakır11 °C
- Bursa14 °C
- Kayseri4 °C
- Kocaeli11 °C
- Şanlıurfa14 °C
- Gaziantep11 °C
- İçel16 °C

BDDK murakıplarının, çalışmaları devam eden kredilere yönelik raporunda, kanuna aykırı verilen kredilerin bankanın eski yöneticilerinden istenebileceği belirtildi.
Kanunsuz krediyi verenlere adli ve idari ceza göründü
İmtiyazlı ortaklarını gizlediği için yönetimi TMSF’ye geçen Bank Asya’da, STAR’ın ortaya çıkardığı kanuna aykırı verilen 3 milyar liralık kredi ve 2.1 milyar liralık batık krediye yönelik denetimler sürerken, konuyla ilgili bankanın eski yöneticilere adli ve idari ceza gelmesi gündeme geldi.
Ayrıca kanuna aykırı verilen krediler Bank Asya’nın eski yöneticilerinden istenecek. BDDK’ya yakın bir kaynak, kanuna aykırı verilen kredilere ilişkin denetim sürecinin devam ettiğini belirterek, denetimden çıkan sonuçlara ilişkin Bankacılık Kanunu’ndaki her türlü cezai yaptırımın uygulanacağını söyledi.
STAR’da dün yer alan haberde Bank Asya’nın 9 aylık bilanço dipnotlarında daha önceki dönemlerde yer almayan ‘Kanunun 50. ve 51. maddelerine aykırı kredi’ başlığının karşısında 3 milyar lira yazdığı belirtildi. Haberde banka yöneticileri ile bunlara yakın kişi ve kuruluşların oluşturduğu risk grubuna nasıl kredi verileceğini düzenleyen Bankacılık Kanunu’nun 50. ve 51. maddesine uygun olmayan kredilerin 6 ay içerisinde tasfiye edilmesi gerektiği de kaydedildi.
Eski yönetimden istenecek
BDDK murakıplarının Bank Asya’da tüm kredileri incelediğini kaydeden BDDK’ya yakın kaynak, “Krediyi verenlere de bu rakam (3 milyar TL) rücu edebilir. BDDK, murakıpların yazdığı raporlar sonrasında Bank Asya yönetimi tarafından verilen kredinin yönetime rücu edilmesini isteyebilir. Bunun için de BDDK’nın talebi ile Genel Kurul’da karar alınabilir.
Bu seçenek masada bulunuyor” dedi. Aynı kaynak, bankayı zarara uğratan kredilere ilişkin de bankanın eski yönetimine hem adli hem de idari ceza gelebileceğini söyledi. Öte yandan, yeni yönetimin bankacılık işlemleri, para transferleri ve kredileri incelemeye alması ‘paralel
yapı’yı da harekete geçirdi. Banka çalışanlarına yönelik, “TMSF yönetimine istediği bilgileri, belgeleri vermeyin, bu dönem geçecek, sorumlu olursunuz” şeklinde tehdit mesajları geldiği öğrenildi.
Yurt dışına para transferinin merkezi 3 ildeki 3 şube
BDDK murakıpları bankadaki kredilere ve verilen teminatlara yönelik çalışmaları sürerken, şüpheli para tranferleri de yakın takibe alındı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) görevlilerinin, yurt içine ve yurt dışına dikkat çekici para transferlerinin nerelere, kimlere yapıldığını araştırmaya başladığı öğrenilirken, para transferlerinin üç şehirdeki belli şubelerden yapıldığı tespit edildi.
Denetimlerde hangi şubelerin yurt dışı ile ilgili daha çok işlem yaptıklarına bakıldığını belirten konuya yakın bir kaynak, ilk sonuçlara göre İstanbul, Bursa ve Ankara’daki belli şubelerden yurt dışına daha fazla para transferi olduğunun görüldüğünü belirtti. Aynı kaynağın verdiği bilgiye göre, bu şubelerden yurt dışına yapılan para transferlerinin ‘paralel’in okul ve şirketlerinin olduğu ülkelere yapıldı.
STAR



