- 01:33Hira Tatlısı En Özel Tatlı Denediniz mi?
- 00:46Pizzanın böylesini denediniz mi?
- 21:29Osmanlı Bandırma Tatlısı
- 01:56Görünce şaşıracaksınız Sizi şaşırtacak tarifler
- 00:48Zeytinyağlı Yaprak Sarması Ustalardan Tarifler
- 01:42Böylesi Görülmedi Ustalardan Gül Tatlısı
- 19:48Yumuşacık Poğaça Denediz mi?
- 23:43Garnitürlü Pilav Tarifi Denediniz mi?
- 22:59Muhteşem Bir Çikolatalı Tart Ne Dersiniz?
- 15:42NATO'dan 'Zeytin Dalı Harekatı' açıklaması
- Altın174,984
- BIST109.955
- Dolar4,0929
- Euro5,0040
- Euro/Dolar0.00
- Sterlin5,7115
- İstanbul22 °C
- Ankara25 °C
- İzmir29 °C
- Konya22 °C
- Adana30 °C
- Antalya22 °C
- Diyarbakır25 °C
- Bursa26 °C
- Kayseri23 °C
- Kocaeli24 °C
- Şanlıurfa26 °C
- Gaziantep24 °C
- İçel27 °C

Cryptolocker (fatura) virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Cryptolocker virüsü bilgisayarınıza bulaşırsa nasıl temizlenir? Virüsün bulaşmaması için ne gibi önlemler almak gerekir? Tüm bu soruların cevabını sizler için araştırdık.
Kanalahaber.com Editörü Esma Eroğlu'nun haberi;
Cryptolocker virüsü; TTNET, AVEA, PTT, TURKCELL, VODAFONE vb. bir kuruma aitmiş gibi gözüken faturayı çeşitli adreslerden email adreslerine dosya ile gönderiyor. Bu tehlikeli virüs faturanın pdf şeklini indirerek bilgisayara bulaştırıyor ve tüm dosyaları kilitliyor.
Kanal A Bilgi İşlem Uzmanı Salih Yıldırım Cryptolocker virüsünün tehlikesine dikkat çekti.
Cryptolocker virüsünün son zamanlarda yaygınlaştığı belirten Yıldırım; fatura içerikli e-mailler yoluyla virüsün tüm bilgisayarı ele geçirdiğini söyledi.
İşte Salih Yıldırım'dan Cryptolocker virüsüne dair kurtarıcı bilgiler:
Fatura virüsü (Cryptolocker virüsü) nedir?
Cryptolocker virüsü diğer adıyla fidye virüsü çok tehlikeli bir virüstür. Herhangi bir kuruma aitmiş gibi gözüken, çeşitli adreslerden gönderilen bu virüs tıklandığı anda pdf olarak bilgisayara iniyor ve bilgisayardaki bütün dosyaları şifreliyor. Daha sonra masaüstüne şifre çözme talimatı adında bir dosya geliyor ve sizden şifre karşılığı para isteyenlerin talimatları çıkıyor.
Pdf uzantılı gibi görünen sıkıştırılmış dosyanın asıl uzantısı .exe'dir. Exe uzantısının görünmemesinin nedeni , bilgisayarımızdaki bir ayardır. Bunu göremeyen kullanıcılar anında pdf görünümlü faturayı açıyor ve virüse maruz kalıyor. Bu virüs, entegre edilerek bilgisayarın her yerini ele geçiriyor. Şifre girilmeden dosyalar açılmıyor.
Virüs kendisinin kopyasını yazarak çoğalıyor
Virüs, bulaştığı bilgisayarda kendisinin bir kopyasını yazıyor. Bu kopyayı rasgele yazmıyor, oldukça profesyonel şekilde yapıyor. Windows'un sistem dosyalarının olduğu yere yazıyor ve bu dosyalarda değişiklik yapıyor.
Bir dosyadan kurtulsanız dahi diğer dosyayı da ele geçirmiş oluyor. Böylece diğer dosyadaki virüs yayılmaya devam ediyor.
Günümüzde bir çok anti virüs programı bu virüse karşı yetersiz oluyor. Biz kurumumuzda karşılaştığımız bu sorun için 8-9 tane anti virüs programı denedik. Bir program ile virüsü kökten temizledik. Bu program yerleştiği yerleri tespit etti ve tüm ayrıntıları ortaya koydu.
Kullanıcılar bu virüsten nasıl korunurlar?
Kullanıcıların bu virüsü anlayabilmeleri oldukça zordur. Öncelikle bilgiyasardan anlayan insanlar dosya uzantılarını görünür şekilde yaparak inen dosyanın uzantısını kontrol edebilir ve virüs taraması yapabilirler.
Fakat en büyük tedbir bu dönem gelen faturaların hiçbir şekilde açılmaması olacaktır. Özellikle abonesi olunmayan faturalar açılmamalı.
Paranızı kaptırmayın
Virüs bulaşan bilgisayar sahipleri para karşılığı şifre satmak isteyenlere kesinlikle itibar etmesin. Çünkü yabancı banka hesap numarası veren bu kişiler, para yatırıldıktan sonra şifreyi de göndermemektedir.
Virüse maruz kalanlar internetten araştırma yaparak çözüm üretebilirler. Mutlak antivirüs taraması yapsınlar.
Tarama yapıldıktan sonra bilgisayara format atarak tamamen bu virüsten kurtulmak isteyenler C sürücünün yanı sıra, D, E gibi diğer sürücülere de format atsınlar. Çünkü bu virüs bölünerek çoğalıyor...
KANALAHABER.COM - ESMA EROĞLU



